De geschiedenis van EFT

Dr. R Callahan

Roger Callahan, een klinisch psycholoog met ruim veertig jaar ervaring, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om manieren te vinden om mensen te genezen van o.a. angsten en fobieën, omdat hij hier zelf sinds zijn kindertijd last van ondervonden heeft.
Hij was gespecialiseerd in het behandelen van angststoornissen met behulp van cognitieve therapie.

Callahan had een cliënt die doodsbang was voor water. Na een jaar van therapie, waarbij hij alle mogelijke vormen van therapie had geprobeerd, was de klacht nog steeds niet verholpen. Maar, nadat Callahan een punt onder het oog van zijn cliënt aantikte, was de angst voor water plotseling verdwenen.
Op basis van deze ontdekking heeft Callahan de Thought Field Therapy (TFT) ontwikkeld. Hij heeft zijn methode zo genoemd, omdat hij ervan uitging, dat emotionele problemen veroorzaakt worden door gedachtevelden.

Gary Craig.

EFT (Emotional Freedom Techniques) is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig, die zich al op jonge leeftijd bewust was van de kracht van gedachten. Hij realiseerde zich dat de kwaliteit van zijn gedachten zich weerspiegelde in de kwaliteit van zijn leven.
Dit heeft hem gemotiveerd  zich door zelfstudie te ontwikkelen en die technieken te omarmen die naar zijn inzicht resultaat boekten. Zo werd hij onder andere een “ordained minister” (lekenpriester), een personal performance coach en een NLP master practitioner.
Met zijn zoektocht kwam hij terecht bij Roger Callahan. De grondlegger van Thought Field Therapy (TFT).
Gary Craig heeft daarna TFT uitvoerig bestudeerd. Hij kwam tot de conclusie dat het niet nodig was om voor iedere klacht een aparte volgorde van het aantikken van de energiepunten aan te houden.
Graig heeft TFT vervolgens aangepast, waarbij eenvoud en resultaat voorop stonden. Naast TFT heeft hij ook technieken uit andere richtingen zoals EMDR* en NLP aan zijn methode toegevoegd.

 

*EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

EMDR is een methode waarbij door middel van bepaalde oogbewegingen ongewenste negatieve emoties worden losgelaten.

Verschil tussen EFT en TFT

- Bij TFT wordt voor iedere klacht een andere volgorde van aantikken van de energiebanen aangehouden.
  Dit maakt dat TFT alleen geschikt is voor gebruik door speciaal opgeleide therapeuten.
- EFT gebruikt voor iedere klacht dezelfde volgorde van aantikken. Vanwege de vaste structuur is EFT zeer goed als zelfhulpmiddel te gebruiken.
- TFT is in grote lijnen non-verbaal, klassiek EFT is linguïstisch georiënteerd is. (Technieken uit de NLP).